Esztergom


Nagyításhoz kattintson a képre!
  


Esztergom

Esztergom a Dunántúlon, a Pilis-hegység lábánál, a Visegrádi-hegységtől nyugatra, Komárom-Esztergom megye észak-keleti részén, Budapesttől mintegy 53 km-re fekszik. A Dunakanyar legfelső városának szokták nevezni.

 Forrás: utisugo.hu
ESZTERGOM
A Magyar Katolikus Egyház fejének, az esztergomi érseknek székhelye a Duna-parti város, melynek 972-ben épült várában az első magyar király, honalapító Szent István / 1000-1038/ született.
Látnivalók:
Jelképe a VÁR-HEGYet uraló, a XIX. században klasszicista stílusban átépített PRÍMÁSI SZÉKESEGYHÁZ/ Szent István tér/ az ország legnagyobb temploma, a világ legnagyobb, egy darab vászonra festett oltárképével. Egyedülálló érdekessége az egyetlen, épségben megmaradt magyar reneszánsz épület, a XVI. század eleji vörösmárvány BAKÓCZ-KÁPOLNA- 300 évvel idősebb, mint a templom maga.
A magyar egyházi kincsek leggazdagabb gyűjteménye a 400 ötvösremeket és textíliát őrző FŐSZÉKES-EGYHÁZI KINCSTÁR felbecsülhetetlen értékei a szarvserlegek, miseruhák, a gótikus műremekként ismert Suky-kehely és a drágakődíszes aranykincs, Mátyás király Kálváriája. Az ALTEMPLOMban a mártírként tisztelt Mindszenthy József hercegprímás sírja, zarándokhely.
A Bazilika szomszédságában a románkori KIRÁLYI PALOTÁra a királyi házikápolna, a freskódíszes VÁRKÁPOLNA és a RÓZSAABLAK emlékeztet, az Árpád-házi királyok palotájának helyreállított termeiben a VÁRMÚZEUM /Szent István tér 1. / kiállítása az esztergomi vár történetét mutatja be.
A magyar katolikus egyházfő otthona a PRIMÁSI PALOTA /Berényi Zs. u. 2./, ahol az ország legértékesebb vidéki gyűjteménye, a KERESZTÉNY MÚZEUM is található a középkori magyar művészet megmaradt kincseivel: az 1427-ben festett Kálvária-oltár, és a Garamszentbenedeki Úrkoporsó.
A rendkívül gazdag külföldi anyagban valamennyi képzőművészeti ág remekművei - az itáliai kora-reneszánsz festészettől a modern egyházi festészetig - megtalálhatók. A SZECHENYI TÉR barokk hangulatát a polgárházak és a VÁROSHÁZA épülete adja, barokk stílus uralja a VIZIVÁROSt is, jellegzetessége a kéttornyú FERENCES TEMPLOM, mellette a RENDHÁZ /Pázmány Péter u.18./ épülete.
A BALASSA BÁLINT MÚZEUM /Mindszenthy tér 5. / XVI. századi kincslelete és a DUNA MÚZEUMban /Kölcsey Ferenc u. 2. / a Duna és a magyar vízgazdálkodás történetét bemutató kiállítás érdemelnek figyelmet. A XIX. századi magyar közélet-, és irodalom legjelesebbjei hagyták kézjelüket a BABITS MIHÁLY EMLÉKHÁZ /Babits Mihály u. 11. / "autogramfalán". Júniustől augusztusig íveli át a nyarat az ESZTERGOMI VÁRSZÍNHÁZ eseménysorozata, augusztusban a NEMZETKÖZI GITÁRFESZTIVÁL a vonzó program.

0 Response to "Esztergom"

Megjegyzés küldése