10 igazán jó hely Szentendrén

A Dunakanyar ékköve, Szentendre pont ideális terep egy kellemes szombat délutáni sétához. Felkerekedtünk mi is, és felkutattuk nektek a legjobb helyeket – apró boltokat, cukrászdákat, éttermeket. Íme a mi 10-es toplistánk.

Kezdjük mindjárt a Duna-korzóval, ahol ösztönösen lassú, romantikus sétába fog az arra járó, elmerengve a kavicsos part apró kagylókkal borított látványán. Szippantsunk magunkba egy kis friss levegőt, gyönyörködjünk a Duna zölden csillogó vizében, és etessük meg a partra kitotyogó barátságos kacsákat, aztán vegyük nyakunkba a várost.

Szamos Marcipán Múzeum és cukrászda

A sétálás, nézelődés után jól jöhet egy kis lazítás, erre kiválóan alkalmas a Dumtsa Jenő utcában található híres-neves Szamos cukrászda. A kellemes hangulatú cukrászda falai között huszonötféle torta, több tucat különféle sütemény, rétes, kuglóf, pite, rolád, fánk, mignon, tekercs, fagylalt és kávékülönlegességek közül válogathatunk kedvünk szerint. Az emeleti Klimt Terem csillogó csempéi, a hatalmas tükrök különleges hangulatot teremtenek.
A cukrászda szomszédságában található marcipánmúzeum az ország első marcipánokat bemutató múzeuma, ahol megismerkedhetünk a cukrászat és a marcipánkészítés remekműveivel, s a marcipánmunkák között láthatsz művészien díszített esküvői tortákat, rajzfilmfigurákat és más édes hírességeket is.
A mi kedvencünk a Bécsi krémes, feltétlenül kóstold meg!
A mi kedvencünk a bécsi krémes, feltétlenül kóstold meg!

Az itt található boltban meg is vásárolhatjuk a Szamos cég termékeit, de kapható itt néhány kedvelt hungarikum is: libamájkonzerv, pirospaprika, Unicum, aszú vagy éppen pálinka is.

Elérhetőség:
Cukrászda:
Szentendre, Dumtsa J. u. 12.
Nyitva: mindennap 10.00–19.00
Múzeum: Szentendre, Dumtsa J. u. 14.
Bővebben a cukrászdáról: www.szamosmarcipan.hu »
Édeni édességek boltja

Rögtön a Szamos cukrászdával szemben egy másik „paradicsomba” csöppenhetünk – a Szentendre belvárosában található csokoládé-tea-babkávé szaküzlet 2003 óta csábítja a különleges édességek szerelmeseit. Európa legjobb táblás csokoládéi és desszertjei, kézművesdrazsék, csokoládéfigurák, több mint nyolcvanféle bonbon, cukorkák, lekvárok, teák, frissen pörkölt babkávék, forró csokoládé várja az ínyenc vendégeket.
Itt talán még Gombóc Artúr is zavarba jönne
Itt talán még Gombóc Artúr is zavarba jönne

Cím: Szentendre, Dumtsa J. u. 9.
Nyitva tartás: hétfő–szombat 9–19 óráig, vasárnap 10–18 óráig
Bővebben: www.csokibolt.hu »
Kis Ház ajándékkereskedés

A Fő térről csak egy ugrás ez az aprócska, ám annál több kincset rejtő kis üzlet. Van itt minden, amibe első pillanatra beleszerethetünk – rusztikus és mediterrán lakberendezési kiegészítők, kerámiák, konyhai eszközök, falidíszek, teás- és kávéskészletek, illatos szappanok, gyertyák. Akár a countrystílust, akár a polgári miliőt kedveled, biztosan találsz itt kedvedre való lakáskiegészítőt. A mi kedvenceink viszont egyértelműen az aprócska macskaszobrok voltak – cicarajongóknak egyenesen kötelező legalább egy-egy darab beszerzése.
Cicabarátoknak a legjobb szuvenír
Cicabarátoknak a legjobb szuvenír

Cím: Szentendre, Római-sánc köz 4.
Nyitva: hétfőtől szombatig 9–19-ig, vasárnap 10–18-ig
A bolt honlapja: www.kishaz.mienk.hu »
Aranysárkány étterem

Szintén a Fő tér közelében, egy kedves kis utcácskában bújik meg a családias hangulatú étterem. A padlástérben kialakított vendéglőben nem kell feszengenünk, itt mindenki otthon érezheti magát. A látványkonyhát egy több mint 200 éves szőlőprés választja el tőlünk – itt minden a szemünk előtt készül. Az étlapon zömmel a hagyományos magyar konyha remekei szerepelnek, külön említést érdemel a tejszínes parajkrém, a rózsasziromlekvárral díszített füstöltlibamáj-pástétom, és desszertként a híres pilisi túrógombóc, amelyet eperhabbal nyakon öntve szervíroznak. Végül még egy pluszpont az étteremnek: a borlapon közel ötvenféle borból válogathatnak a nemes nedű szerelmesei.
Sárkányölő Szent-György, a szerbek védőszentje, innen az elnevezés...
Sárkányölő Szent György, a szerbek védőszentje, innen az elnevezés…


Cím:
Szentendre, Alkotmány u. 1/a
Nyitva tartás: mindennap 12.00–22.00
Az étterem weboldala: www.aranysarkany.hu »
Dobos Édességmúzeum

Az ínyencek mindenképpen térjenek be a Dobos Édességmúzeumba. A híres cukrászról (Dobos C. József) elnevezett múzeumban egy állandó kiállítás keretében ismerhetjük meg a mester munkásságát és a csokoládék világát. A látogatás fénypontja minden bizonnyal az, hogy megkóstolhatjuk az eredeti recept szerint készült dobostortát.
Cím: Szentendre, Bogdányi u. 2. (a Nosztalgia kávéház emeletén található)
Nyitva tartás: csak hétvégén és ünnepnap: 10.00–18.00
Belépőjegy: felnőtt: 300 Ft, 10 éves korig: 200 Ft
Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Az 1967-ben alapított Szabadtéri Néprajzi Múzeumban Magyarország jellegzetes tájainak népi építészetével, a falusi és mezővárosi társadalom különböző rétegeinek és csoportjainak lakáskultúrájával, életmódjával ismerkedhetsz meg. A skanzen területén szabadtéri kiállítások, Skanzen Galéria és Néprajzi Látványtár fogadja az idelátogatókat, mely egész évben látogatható. Ezenfelül a skanzen számos hagyományőrző vagy tematikus rendezvény helyszínéül szolgál.
Márton napján érdemes lesz ide ellátogatni...
Márton napján érdemes lesz ide ellátogatni…

Cím: Szentendre, Sztaravodai út (a HÉV végállomásától a 7-es kocsiállomásról induló busszal érjük el a múzeumot)
Nyitva tartás: kedd–vasárnap 9.00–17.00

Tippünk: Szent Márton Újborfesztivál és Libator a skanzenben
A kétnapos fesztivál újborokkal, ízletes, magyar baromfiból készített libaétkekkel várja vendégeit, akiket a hűvös novemberi napok sem riasztanak el attól, hogy egyedi környezetben jó borokat és ízletes falatokat kóstolgassanak.
Időpont: 2008. november 8–9.
Bővebben: www.skanzen.hu »
Kovács Margit Múzeum

Kovács Margit keramikusnak, szobrásznak, a magyar kerámiaművészet egyik megújítójának életművét mutatja be a szép, műemlék jellegű épületben található tárlat. A többszintű kiállítótérben egy páratlanul érdekes alkotóművész műveivel ismerkedhetünk meg. A sajátos hangulatú alkotásoknak, a szépen kialakított múzeumi környezetnek köszönhetően temérdek látogatót vonz a kiállítás. A kiállított tárgyak sorát számos szebbnél szebb dísztárgy, korsó, gyertyatartó vagy éppen a káprázatos lakodalmas kályha gazdagítja.

Cím: Szentendre, Vastagh György u. 1.
Nyitva tartás: egész évben a hét minden napján 10–18 óráig
Belépőjegy: – teljes árú jegy felnőtteknek: 700 Ft
– kedvezményes árú jegy: 6–26 éveseknek és 62–70 év közöttieknek 350 Ft
– 6 éves kor alatt díjtalan a belépés
Bővebben a kiállításról »
További jó helyek

Surányi cukrászda és fagyizó
A lakótelepi házsor aljába épített Surányi neve szinte már-már fogalom Szentendrén. Habár messze esik a belvárostól, érdemes egy kitérőt tennünk ide. A süteményeken és tortákon kívül pogit és rétest is árulnak, sőt diabetikus édességek is szerepelnek a kínálatban.
Cím: Szentendre, Rózsa u. 2.
A cukrászda honlapja: www.suranyi-cukraszat.hu »
MűvészetMalom – a kortárs művészetek otthona

700 négyzetméteres kiállítótér áll itt a helyi és Szentendréhez kötődő képző- és iparművészek rendelkezésére. Ha szeretnénk bekapcsolódni a kortárs művészet vérkeringésébe, itt jó helyen járunk, a MűvészetMalom fő feladata ugyanis, hogy az egyedülállóan gazdag 20. századi szentendrei művészet értékeit is bemutassa. Nyaranta fesztiválok színhelye, színházi előadások, filmvetítések, koncertek szerepelnek programjában.
Cím: Szentendre, Bogdányi u. 32.
Nyitva tartás: naponta 10–18 óráig
Café Dorothea
Az aprócska kávézó a szerelmespárok kedvenc búvóhelye – nem is olyan könnyű rátalálni, pedig a belváros szívében található. Igazi békebeli hangulat lengi itt körbe az icipici teret. Jó időben a szintén pirinyó előkertben szürcsölhetjük el kedvenc kapucsínónkat.
Cím: Szentendre, Jankó János u. 4.
Meghitt zug, ha romantikázni támadna kedved...
Meghitt zug, ha romantikázni támadna kedved…

Hogyan juthatsz el Szentendrére?
• autóval: a 11-es főúton
HÉV-vel »
• vízi úton a Szentendrei-Dunán

0 Response to "10 igazán jó hely Szentendrén"

Megjegyzés küldése